Setiap kali puasa, ade saja makanan yang terlintas
difikiran. Kadang tu, teringat sambil tertelan air liur. Apa taknya, yang dok
teringat tu waktu pagi, masih jauh lagi nak sampai ke waktu Maghrib.
Goreng ikan yang telah digaram kunyit. Angkat dan ketepikan ikan.
Panaskan minyak (Ms Hoola guna minyak jagung)…… Masukkan bahan tumis yang telah ditumbuk sehingga garing sedikit.
Bukannya apa, bahan bahan tu kalau tak ada,
boleh la beli bila pulang dari kerja atau sebelom nak masak nanti. Seingat Ms
Hoola, masam dok teringat ni, Ms Hoola tengah “study week”. Jadi, kene minta
tolong adik yang belikan bila pulang dari kerja nanti.
Biasalah, kalau dah bertapa dalam rumah, nak keluar sejengkal pun malas kan. Haha…
Biasalah, kalau dah bertapa dalam rumah, nak keluar sejengkal pun malas kan. Haha…
Ms Hoola pun, dok fikirkan masak kicap ikan
bawal. Ms Hoola mula dapat kan telephone Ms Hoola, dan tercari cari nombor
telefon sepupu Ms Hoola.
Sebab, bab masak2 ni, memang dia nombor 1.
Toot…toottt… (haa telefon dia dah berdering)…. Haloooo…. Dia menjawab dicorong
talian…
Hello Cik Ajerlina, buat apaaa tuuuu…. (Saya la yang menyahut tu…. Hehehe)
Hello Cik Ajerlina, buat apaaa tuuuu…. (Saya la yang menyahut tu…. Hehehe)
….. Dipendekkan cerita, sebab mukadimah bukan
main panjang sebelum nak sampai ke tujuan sebenar…
Eh, nak tanya laaa… Macam mana nak masak Ikan Masak Kicap nih…..
Cik Ajerlina,”Eh, sonang yoo…. “ (katanya dalam Bahasa nogoghi)
Jadi bahan bahan nya adalah seperti berikut:
Eh, nak tanya laaa… Macam mana nak masak Ikan Masak Kicap nih…..
Cik Ajerlina,”Eh, sonang yoo…. “ (katanya dalam Bahasa nogoghi)
Jadi bahan bahan nya adalah seperti berikut:
1 ekor bawal hitam (bersihkan dan potong ikan
dan garam kunyit untuk digoreng)
3 ulas bawang merah (ditumbuk untuk bahan
tumis)
3 ulas bawang putih (ditumbuk untuk bahan
tumis)
½ inchi halia (ditumbuk halus untuk bahan
tumis)
1 Kiub ikan bilis
2 / 3 sudu besar cili boh (ikut la kepedasan
yang kita inginkan)
1 sudu besar Oyster Sauce
Air asam jawa (asam jawa dalam 1 sudu besar
penuh)
Kicap pekat manis.
Garam secukup rasa
Bawang besar dihiris bulat untuk hiasan
Cili besar dihiris untuk hiasan
Cara memasaknya:
Cara memasaknya:
Goreng ikan yang telah digaram kunyit. Angkat dan ketepikan ikan.
Panaskan minyak (Ms Hoola guna minyak jagung)…… Masukkan bahan tumis yang telah ditumbuk sehingga garing sedikit.
Masukkan kiub ikan bilis dan kacau sehingga
rata. Setelah itu, masukkan cili boh dan biarkan sehingga naik minyak.
Campurkan Oyster sauce, dan setelah rata,
masukkan air asam jawa sehingga menggelegak. Masukkan kicap pekat dan gaulkan
sehingga rata .
Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat. Kacau rata dan gaulkan sekali ikan bawal yang telah siap digoreng.
Kacau rata dan taburkan cili besar yang telah dihiris sebagai hiasan.
Ini mengakhiri perbualan kami setelah mendapat resipi penuh…
Selamat mencuba semua.
Masukkan garam secukup rasa.
Masukkan bawang besar yang telah dihiris bulat. Kacau rata dan gaulkan sekali ikan bawal yang telah siap digoreng.
Kacau rata dan taburkan cili besar yang telah dihiris sebagai hiasan.
Ini mengakhiri perbualan kami setelah mendapat resipi penuh…
Selamat mencuba semua.
Comments
Post a Comment