Arini dah masuk hari ke 5 puasa ganti dan puasa 6....
Macam biasa, tercari cari makanan ape yang boleh masuk selera saya ketika ini...
Suddenly popped out mee soto dalam online ketika memburu resipi...
Macam biasa, tercari cari makanan ape yang boleh masuk selera saya ketika ini...
Suddenly popped out mee soto dalam online ketika memburu resipi...
Disebabkan nak kurangkan carbo, saya pilih bihun..
Macam biasa, kita masak ni ikut ape yang ade kat dapur kita.....
Macam biasa, kita masak ni ikut ape yang ade kat dapur kita.....
Resipi bawah ni, untuk makan 2 orang je.. Kalau all the reader maybe nak buat lebih drpd 2 dan perlukan pandangan, sila comment dibawah..
Jom kita tengok resipi, mudah ke tak :
Bahan untuk kuah soto...
Bawang merah 5 ulas (Hoola suka bawang banyak sikit)
Bawang putih 3 ulas
Halia 1/2 inchi (sape badan banyak angin tu, boleh tambah ikut suka)
Kunyit 1/2 inchi (masa buat resipi ni, Hoola cuma ade serbuk kunyit, boleh je guna)
Serai gemuk 2 tangkai (dititik)
Rempah 4 sekawan
Rempah kurma 1 paket kecil
Rempah sup 1/2 paket kecil (nak kaw lagi campak je 1 paket, senang!)
Sup bunjut (tulang atau biasa boleh je mana2)
Kiub pati ayam....
Ayam 1/2 ekor (bahagian mana, terpulang)
Bawang merah 5 ulas (Hoola suka bawang banyak sikit)
Bawang putih 3 ulas
Halia 1/2 inchi (sape badan banyak angin tu, boleh tambah ikut suka)
Kunyit 1/2 inchi (masa buat resipi ni, Hoola cuma ade serbuk kunyit, boleh je guna)
Serai gemuk 2 tangkai (dititik)
Rempah 4 sekawan
Rempah kurma 1 paket kecil
Rempah sup 1/2 paket kecil (nak kaw lagi campak je 1 paket, senang!)
Sup bunjut (tulang atau biasa boleh je mana2)
Kiub pati ayam....
Ayam 1/2 ekor (bahagian mana, terpulang)
Bahan penyedap dan hiasan...
Kacang tanah dalam RM3. Masukkan kacang sebelom minyak panas dan kacau hingga masak.
Taugeh ¢50 (tak payah celur, cuci je)
Daun sup (hiris)
Bawang goreng (beli kat kedai je)
Dan..... Bihun.. (brand ikut suka ati)
Kacang tanah dalam RM3. Masukkan kacang sebelom minyak panas dan kacau hingga masak.
Taugeh ¢50 (tak payah celur, cuci je)
Daun sup (hiris)
Bawang goreng (beli kat kedai je)
Dan..... Bihun.. (brand ikut suka ati)
Caranya:
1. Tumis 4 sekawan.
2. Blend bawang, halia, kunyit, serbuk rempah. Bila dah sebati tumis kan. Campakkan sekali serai yang dah diketuk, hingga naik bau.
3. Masukkan ayam, dah kecut sedikit masukkan air dan kiub pati ayam..
4. Sup bonjot jgn lupa.
2. Blend bawang, halia, kunyit, serbuk rempah. Bila dah sebati tumis kan. Campakkan sekali serai yang dah diketuk, hingga naik bau.
3. Masukkan ayam, dah kecut sedikit masukkan air dan kiub pati ayam..
4. Sup bonjot jgn lupa.
Dah menggelegak tutup api.
Panas panas tu, masukkan ke dlm mangkuk bihun dan tabur kan taugeh, bawang goreng, daun sup dan kacang... Ms Hoola suka kacang, so, saya tabur banyak2... Hehe...
Ikut suka tekak kita kan...
Ikut suka tekak kita kan...
Comments
Post a Comment