Sebelum baca lebih lanjut, jangan lupa Follow & Subscripe saya di instagram, blogspot. ;)
Sekarang ni saya berada di dalam "coffee shop" di Penang Airport. Ye lah, sambil tunggu masuk pagar "boarding" tu, baik saya tuliskan 1 resipi untuk tatapan uuollsss!! Sambil melihat orang lalu lalang, boleh juga dapat idea yang segar walaupun sedikit letih.
Hari tu, dapat "Whatsapp messages" daripada sepupu untuk tolong masakkan pasta untuk potluck kat office dia, hari Jumaat minggu lepas.
Jadi, dalam masakan tu, dia mahukan bebola daging selain daripada ayam.
Pertama sekali dalam fikiran ni untuk buat "Homemade" instead of buying. So, boleh la kita kongsikan resepi untuk masak bebola daging ni..
Kerja-kerjanya pun tak susah sebab tak ambil masa yang lama... cuma pastikan yang daging tu berada pada suhu bilik.
Macam biasa, resepi ni memang sesuai dengan viewers yang sibuk dan perlukan homemade foods yang ringkas dan pantas. Resepi ni, bukan la 100% idea daripada saya, tapi saya tambah sedikit perisa ikut anak tekak saya LOL!
Moh kita tinjau, ape yang mudah sangat tu:
Penyediaan: 15 minit
Memasak: 6-8 minit
1. Pertama sekali, daging cincang 400g - 500g (Brand ape yang anda guna? Beri pendapat sikit, supaya saya boleh cuba nanti)
2. 1 biji telur
3. 1/2 sudu teh lada hitam
4. 1/2 sudu teh garam
5. 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
6. 1/2 cawan parsley (English or Italian Parsley)
7. 1 sudu teh dried oregano (nak masukkan yang fresh pun boleh!)
8. 1 sudu teh serbuk Cayene Pepper (Optional kepada sesiapa yang mahukan sedikit pedas)
9. 1/4 serbuk roti
Sediakan dulang pemanggang dialaskan dengan aluminium foil. Kalau orang seperti saya, malas sikit nak cuci alas tu nanti. Kerana akan mengambil masa lama nak bersih kan apabila masakan dah siap. Jadi dengan meletakkan alas aluminium foil tu, senang, terus buang lepas digunakan.
1. Campurkan kesemua bahan 1 hingga 9 dan gaulkan sebati. Gunakan senduk atau tangan.
2. Biarkan selama 2-5 minit, supaya rasa daripada setiap bahan meresap ke dalam daging. Barulah ada UMPPHH!!!
3. Gunakan telapak tangan and yang BERSIH tu, untuk bentuk kan seperti bebola.
4. Adunan ni kebiasaannya, boleh dapat lebih kurang 19-20 bebola dalam size medium. Tapi, kalau anda semua nak buat bebola besar, terpulang kepada kreativiti anda.
5. Letakkan bebola daging di atas aliminium foil tadi.
6. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 6-8 minit.
Jangan lupa share kalau dah cuba! Ceritakan pengalaman anda.
Baking tray you can have right to your kitchen that similar -------> http://ho.lazada.com.my/SHRxg4
Sekarang ni saya berada di dalam "coffee shop" di Penang Airport. Ye lah, sambil tunggu masuk pagar "boarding" tu, baik saya tuliskan 1 resipi untuk tatapan uuollsss!! Sambil melihat orang lalu lalang, boleh juga dapat idea yang segar walaupun sedikit letih.
Hari tu, dapat "Whatsapp messages" daripada sepupu untuk tolong masakkan pasta untuk potluck kat office dia, hari Jumaat minggu lepas.
Jadi, dalam masakan tu, dia mahukan bebola daging selain daripada ayam.
Pertama sekali dalam fikiran ni untuk buat "Homemade" instead of buying. So, boleh la kita kongsikan resepi untuk masak bebola daging ni..
Kerja-kerjanya pun tak susah sebab tak ambil masa yang lama... cuma pastikan yang daging tu berada pada suhu bilik.
Macam biasa, resepi ni memang sesuai dengan viewers yang sibuk dan perlukan homemade foods yang ringkas dan pantas. Resepi ni, bukan la 100% idea daripada saya, tapi saya tambah sedikit perisa ikut anak tekak saya LOL!
Moh kita tinjau, ape yang mudah sangat tu:
Penyediaan: 15 minit
Memasak: 6-8 minit
1. Pertama sekali, daging cincang 400g - 500g (Brand ape yang anda guna? Beri pendapat sikit, supaya saya boleh cuba nanti)
2. 1 biji telur
3. 1/2 sudu teh lada hitam
4. 1/2 sudu teh garam
5. 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
6. 1/2 cawan parsley (English or Italian Parsley)
7. 1 sudu teh dried oregano (nak masukkan yang fresh pun boleh!)
8. 1 sudu teh serbuk Cayene Pepper (Optional kepada sesiapa yang mahukan sedikit pedas)
9. 1/4 serbuk roti
Caranya:
Sementara nak sediakan bebola daging ni, panaskan oven dahulu dalam 15 minit pada suhu 150 darjah celcius.Sediakan dulang pemanggang dialaskan dengan aluminium foil. Kalau orang seperti saya, malas sikit nak cuci alas tu nanti. Kerana akan mengambil masa lama nak bersih kan apabila masakan dah siap. Jadi dengan meletakkan alas aluminium foil tu, senang, terus buang lepas digunakan.
1. Campurkan kesemua bahan 1 hingga 9 dan gaulkan sebati. Gunakan senduk atau tangan.
2. Biarkan selama 2-5 minit, supaya rasa daripada setiap bahan meresap ke dalam daging. Barulah ada UMPPHH!!!
3. Gunakan telapak tangan and yang BERSIH tu, untuk bentuk kan seperti bebola.
4. Adunan ni kebiasaannya, boleh dapat lebih kurang 19-20 bebola dalam size medium. Tapi, kalau anda semua nak buat bebola besar, terpulang kepada kreativiti anda.
5. Letakkan bebola daging di atas aliminium foil tadi.
6. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 6-8 minit.
Jangan lupa share kalau dah cuba! Ceritakan pengalaman anda.
Baking tray you can have right to your kitchen that similar -------> http://ho.lazada.com.my/SHRxg4
Comments
Post a Comment