Healthy Food - Anchovies Fried Brown Rice with Japanese Edamame


Satu hari tu, lapar sangat perut ni... Tapi nak kene teruskan makan makanan yang sihat kan tapi mengenyangkan...
Apa dia ya? Yang kenyang tapi sihat?

Datang la idea nak masak nasi goreng tapi simple je. Nak cepat kan?
Idea ni datang daripada masakan ibu saudara saya. Nasi goreng ikan bilis.
Saya cuma tukarkan beras nya dan minyak yang digunakan adalah minyak zaitun.

Jom saya kongsikan sama, nasi goreng ikan bilis yang simple ni.

Bahan bahan:

1/2 Cawan Ikan Bilis (Asingkan sedikit untuk di goreng rangup, dan selebihnya ditumbuk halus)
3 ulas bawang merah (ditumbuk bersama ikan bilis)
3 ulas bawang puteh (ditumbuk bersama ikan bilis)
cili api dalam 10 tangkai (atau ikut kepedasan yang kita suka- ditumbuk bersama ikan bilis dan bawang)
3 ke 4 cawan nasi (brown rice) yang telah dimasak (disimpan semalaman lebih sedap untuk resepi ni)
Minyak zaitun dalam 4 sudu
Japanese Edamame (Peas) - ikut suka nak tabur berapa banyak (saya akan masukkan ke dalam microwave selama 1 minit sebelum campurkan ke dalam nasi)

Okay tu je bahan bahan dia... senangkan!

Cara memasak:

Haa, kalau perasan saya tak guna pengisar. Sebab tak mau terlampau hancur dan sedap dia tu lain macam sikit kalau menggunakan batu tumbuk... hehe

Panaskan minyak. Goreng ikan bilis yang telah diketepikan hingga garing dan asingkan ketepi.
Dengan menggunakan minyak goreng tadi, tumiskan bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.

Masukkan nasi (brown rice) yang telah dileraikan (tidak melekat). Gaulkan hingga sebati.
Masukkan garam secukup rasa dan gaulkan bersama Japanese Edamame.

Akhir sekali, taburkan ikan bilis yang digoreng garing tadi.

Siap!!

Similar plate you can have here ----->Arcopal elegant plates -Dinner Set
Brown Rice used in this recipe ------> EcoBrown Rice

Comments