Pengat Durian


Baru je abis kelas , jadi rasa macam nak pegi pasar malam. Ye la hari Ahad kan, jadi seronok juga kalau Ms Hoola dapat menjamu mata dan menghirup bau makanan makanan yang macam2 di jual kat pasar malam tu…
Jadi Ms Hoola dan adik pilih Pasar Malam TTDI. Uiihhh, best makanan dia kat sana. Jagung steam/bakar ade, Takoyaki ade, Indian traditional food pun ade (wallah!!!), popia ade (besar2 tau), teh beng pekat melekat pon ade, eh macam2 la.
Sesiapa yang nak beli sayur, buah buahan & barang basah pon ade.
So, mata we oolllss ni ternampak buah durian yang telah di packet kan. 3 packet RM25. Ok la tu, nak buat pengat durian.
Resepi ni memang mudah dan sekejap je nak masak. Yang penting bahan bahan ade la… Betul tak?
Okay, jom kita jengok apa bahan bahan yang senang sangat tu:

  1. Durian 10 ulas (lagi banyak lagi bagus. Di alu alukan!)
  2. Daun pandan 2 helai (di simpul)
  3. Santan pekat 2 kotak kecil (kalau pekat sangat, tambah sedikit air)
  4. Gula kabung 1 keping (gula ni kurang manis, so nanti kita adjust guna gula biasa (Gula pasir))
  5. Garam secubit (untuk timbulkan rasa lemak berkrim)
Cara penyediaan:

Masukkan kesemua bahan diatas (kecuali gula pasir) ke dalam periuk sedang. Letak kan diatas api sederhana.
Setelah menggelegak, rasa sedikit dan adjust rasa manis (menggunakan gula pasir) kuah pengat mengikut tahap manis yang anda semua suka.

Boleh dimakan dengan:

  1. Roti kegemaran anda
  2. Roti jala
  3. Lempeng tepung
  4. Pulut putih
Okay, dah cuba nanti bgtau ok… ;)

Comments