Lepat Pisang Daun Pisang Inti Kelapa


Selamat bekerja everyone! Hari ni Ms Hoola nak kongsi kan resepi kuih yang semua orang mungkin dah tau. Tapi, Ms Hoola share mengikut petua dan kesedapan yang Ms Hoola rasa orang lain pon akan suka mengikut rasa, texture dan warna.



Kenapa kuih lepat pisang daun pisang? Macam ni ceritanya, Ms Hoola berpuasa nazar selama seminggu. Tau tau je la, dalam berpuasa tu, banyak bende yang rasa teringin nak makan. Tambah pula dah janji dengan officemates nak bawakan untuk diorang, so, tercipta la lepat pisang daun pisang dari air tangan Ms Hoola sendiri.

Macam biasa, kita ni having a busy working life, student part time lagi, jadi, resepi ni memang simple dan cepat je nak masaknye. Sambil rehat, tup tap tup tap, daaaah masak.


Nak tau ape bahan bahan nya?
Haa, jom kita tengok. Ini Ms Hoola anggarkan 6- 7 orang makan.

1. Pisang 1 sisir / 4 ½ cawan pisang yang telah dilenyek (mashed) – Ms Hoola guna pisang montel, nak lebih sikit pon boleh.

2. Tepung 1 cawan – Ms Hoola guna satu cawan sahaja sebab Ms Hoola suka lepat yang lembut. Kalau kental sangat, sakit mulut nak kunyah… hehehe
3. Gula merah dalam 2 sudu besar rata -  Ini untuk berikan seri warna gittieww. Kepada sesiapa tak suka warna gelap, boleh kurangkan atau tak perlu letak pon ok.
4. Gula pasir - Ikut kemanisan yang anda suka.
5. Garam secubit – Nak dapat kan rasa “lemak berkrim di sukai ramai”.
6. Kelapa parut- Putih sahaja
7. Daun Pisang – Pastikan dilap dahulu supaya permukaan bersih.

 
Cara membuatnya:


Lenyekkan pisang di dalam mangkuk sederhana. (Kalau tak ada bende yang nak lenyek tu, pakai botol pon boleh)

Masukkan tepung, gula merah, gula pasir & garam.

Gaulkan sebati.

Dan masukkan kedalam daun pisang yang telah dipotong mengikut ukuran 7/8 inch x 6/7 inch. Lebih kurang je pon boleh. Tak perlu nak ikut sangat. Ikut setakat mana yang ade je.

Letak kan parut kelapa ditengah adunan yang telah berada didalam daun pisang dan tutupkan dengan menambah lagi adunan tersebut. Ms Hoola suka letak banyak sikit, supaya lepat ni gemuk dan montel. ;)

Dan lipat kan daun pisang sehingga menutupi adunan didalam.

Masukkan ke dalam periuk kukus yang telah dipanaskan air kukus. Dan biarkan masak selama 20 ke 30 minit.

Keluarkan lepat yang telah di masak dan sejukkan.

Dan boleh dihidang untuk minum petang atau bila bila masa yang kita suka… ;)

Adunan yang telah siap dibancuh


Kelapa Parut untuk inti lepat

Adunan didalam daun pisang

Lepat yang telah siap dibungkus didalam periuk kukus

Siap untuk dihidang



Dah cuba nanti, comment di bawah, sama ade jadi atau tidak…


Selamat mencuba!

Comments