Singgang Ikan Kembong..


Tertanya tanya, ape nak makan sahur nanti. Dok tengok peti ais, nampak pula ikan kembong.. Tapi, sebabkan letih sedikit, Ms Hoola rasa nak makan yang ringkas saje.

Jadi, tercetus la idea nak masak singgang ikan kembong. Ini memang makanan tip top keluarga kami. Mudah, sedap, selera pon boleh naik.. ;)

Tapi, singgang yang saya nak masak ni tak sama dengan singgang orang Terengganu masak. Warnanya lain, dan mungkin rasanya pon agak berlainan sedikit. Kita punya ni, warna diraja, warna kuning :)


Okay, jom kita sediakan bahan bahan dia okay..

Ikan Kembong 1 atau 2 ekor (ikan tenggiri lagi sedap, ikan kelar pon boleh atau ikan kerisi) 
Kunyit 1/2 inchi (serbuk kunyit pon boleh-1/4 tsp)
Bawang merah 3 ulas dihiris halus
Bawang putih 3 ulas dihiris halus
Asam keping/gelugor 1 keping
Lada besar 1 dibelah tengah atau;
Cili api 2 dibelah tengah.
Air masak mengikut sukatan anda (Ms Hoola suka sukatan yang sederhana saja sebab rasa dia lagi kaw)
Garam secukup rasa 

Cara-caranya:
Masukkan semua bahan diatas kecuali ikan di dalam periuk sederhana.
Setelah menggelegak, masukkan ikan dan biarkan selama 5 minit.
Jenguk ikan tu kalau agak dah masak, terus angkat.

Dan boleh la dihidangkan.

Tips: Selera akan bertambah sekiranya dimakan bersama lauk berlada, ulam ulaman.

Makan dengan nasi kosong saja pon sodappppp!!

Selamat mencuba!!
Ms Hoola..







Comments