Okay, sekarang kita focus kepada cara membuat
kuih muih pula. Kuih kegemaran Ms Hoola all time adalah “Kuih Seri Muka”. Kuih
ni, pada mulanya, Ms Hoola rasa macam susah je.
Ye la, mana nak masak pulut lagi, lecehkan nak kukus bagai. Lepas tu nak buat toping hijau dia lagi. Bak kat orang, memamg leceh dan proses dia panjang.
Tetapi, Ms Hoola cuba juga buat, dan ternyata memang senang dan puas hati dapat makan banyak… lol….
Makan banyak tu yang tak tahan tuuu….
So, proses mencuba Ms Hoola ni la, yang nak dikongsikan bersama pembaca setia blog Ms Hoola ni.
Orang tua tua kat, tak cuba tak tahu… Jadi kita jangan buat andaian susah atau sebagainya.
Kalau nak tahu mudah dan ringkas atau tidak, haaa JOM la sama sama Ms Hoola menjejaki resepi dan cara membuat “Kuih Seri Muka” ni versi malas Ms Hoola.
Ms Hoola pasti, yang tak pernah ke dapur pon boleh petik jari buat.. ;)
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
3 cawan beras pulut direndam 1 ½ jam ke 2 jam
1 sudu kecil garam
3 cawan santan cair (cawan kotak dicampurkan air- tapi Ms Hoola buat pekat sikit sebab nak rasa lemak berkrim)
Lapisan Atas
2 cawan santan pekat
4 helai daun pandan & 150ml air untuk dikisar
¾ cawan gula halus/ pasir (Ms Hoola suka gula halus sebab senang sebati)
1 ½ sudu besar tepung jagung
1 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Pewarna hijau
Cara memasak: (Jom kita tinjau)
Untuk lapisan bawah, kita ambil cara mudah. Tak perlu guna pengukus.
Masukkan pulut yang telah direndam tadi bersama garam dan santan ke dalam periuk nasi elektrik. Biarkan sehingga masak sendiri. Gaulkan.
Setelah masak, masukkan kedalam acuan Loyang. Lenyekkan biar rata dan mampat.
Untuk lapisan atas, kisarkan semua bahan dan tapis. Masukkan ke dalam Loyang yang tersedia dengan lapisan bawah tadi.
Panaskan pengukus, dan masukkan adunan kuih di dalam Loyang ke dalam pengukus. Biarkan 20 hingga 30 minit.
Setelah masak, keluarkan, dan biarkan sejuk di dalam suhu bilik selama 3 ke 4 jam.
Cukup sejuk, maka senang la untuk di potong mengikut bentuk yang anda suka.
Selamat menuba!!
Gambar dibawah memperlihatkan secara ringkas proses pembuatan Seri Muka.
Ye la, mana nak masak pulut lagi, lecehkan nak kukus bagai. Lepas tu nak buat toping hijau dia lagi. Bak kat orang, memamg leceh dan proses dia panjang.
Tetapi, Ms Hoola cuba juga buat, dan ternyata memang senang dan puas hati dapat makan banyak… lol….
Makan banyak tu yang tak tahan tuuu….
So, proses mencuba Ms Hoola ni la, yang nak dikongsikan bersama pembaca setia blog Ms Hoola ni.
Orang tua tua kat, tak cuba tak tahu… Jadi kita jangan buat andaian susah atau sebagainya.
Kalau nak tahu mudah dan ringkas atau tidak, haaa JOM la sama sama Ms Hoola menjejaki resepi dan cara membuat “Kuih Seri Muka” ni versi malas Ms Hoola.
Ms Hoola pasti, yang tak pernah ke dapur pon boleh petik jari buat.. ;)
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
3 cawan beras pulut direndam 1 ½ jam ke 2 jam
1 sudu kecil garam
3 cawan santan cair (cawan kotak dicampurkan air- tapi Ms Hoola buat pekat sikit sebab nak rasa lemak berkrim)
Lapisan Atas
2 cawan santan pekat
4 helai daun pandan & 150ml air untuk dikisar
¾ cawan gula halus/ pasir (Ms Hoola suka gula halus sebab senang sebati)
1 ½ sudu besar tepung jagung
1 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Pewarna hijau
Cara memasak: (Jom kita tinjau)
Untuk lapisan bawah, kita ambil cara mudah. Tak perlu guna pengukus.
Masukkan pulut yang telah direndam tadi bersama garam dan santan ke dalam periuk nasi elektrik. Biarkan sehingga masak sendiri. Gaulkan.
Setelah masak, masukkan kedalam acuan Loyang. Lenyekkan biar rata dan mampat.
Untuk lapisan atas, kisarkan semua bahan dan tapis. Masukkan ke dalam Loyang yang tersedia dengan lapisan bawah tadi.
Panaskan pengukus, dan masukkan adunan kuih di dalam Loyang ke dalam pengukus. Biarkan 20 hingga 30 minit.
Setelah masak, keluarkan, dan biarkan sejuk di dalam suhu bilik selama 3 ke 4 jam.
Cukup sejuk, maka senang la untuk di potong mengikut bentuk yang anda suka.
Selamat menuba!!
Gambar dibawah memperlihatkan secara ringkas proses pembuatan Seri Muka.
Masukkan pulut dan santan kelapa kedalam periuk elektrik |
Gaulkan setelah masak |
Leyek dan padatkan kedalam acuan |
Lapisan atas dimasukkan dan masukkan acuan kedalam pengukus |
Comments
Post a Comment