Kuih Talam…

Berkumpul bersama keluarga dan sanak saudara, adalah saat yang paling gembira. Lagi lagi nak berbuka puasa bersama. Sama la seperti Ms Hoola, sebab, cuba mencuri masa walaupun, tengah membuat persediaan untuk exam.
Luangkan masa untuk keluarga boleh lepas kan stress dan menjadi motivasi untuk sambung balik ulangkaji.


Kebetulan, kuih untuk juadah berbuka belum dibeli. Jadi terfikir fikir la, kuih apa yang nak dimasak pada hari ini.
Jadi, Ms Hoola ambil masa ini untuk menyumbang skill masakan. Ms Hoola pilih untuk buat “Kuih Talam”.
Tak lama pun, yang penting bahan2 semua ade tersedia depan mata… lol




Jom kita pi tengok bahan bahan nya:
Lapisan gula merah
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula
½ cawan gula merah
1 ½ cawan santan (bagi yang menggunakan santan kotak, ½ cawan digantikan dengan air
Campurkan semua bahan dan kacau sehingga rata. Kisar pon boleh. Bagi sesiap malas nak cuci blender (J) sesudah kacau masukkan ke dalam Loyang dengan menggunakan penapis, supaya adunan halus mulus.


Kukuskan selama 15 ke 20 minit dan biarkan sejuk sebelum memasukkan lapisan putih di atas.


Lapisan tepung putih
½ cawan tepung
1 ½ cawan santan (bagi yang menggunakan santan kotak, ½ cawan digantikan dengan air)
2 sudu besar tepung jagung
Secubit garam


Kisar semua bahan atau tapis sekiranya dikacau. Dan masukkan kedalam Loyang di atas laspisan gula merah yang telah sejuk tadi.
Kukus semula selama 20 minit atau sehingga masak.


Biarkan sejuk dahulu kemudian baru dipotong.


Insyaallah dengan resipi diatas, mesti jadi punya. Tapi ingat ya, potong apabila kuih telah sejuk.
Kalau tak nanti, terlalu lembut dan sukar dibentuk.


Selamat mencuba kawan kawan.

Comments