Ikan Siakap Stim Air Asam


Ahaaaa kepada sesiapa yang jaga diet menu dia dan nak rasa masakan sedap, Ms Hoola syorkan menu ikan stim yang paling sesuai sekali untuk idea masakn kali ini
Bertemu lagi kita, di dalam blog Ms Hoola… Ms Hoola tau you ollsss semua rindukan celoteh Ms Hoola nih kan… dan juga resipi yang mudah untuk bagi idea masakan seharian.
Okay, sebenarnya cerita ikan siakap ni macam ni…. Ms Hoola ade pegi melawat sepupu Ms Hoola dekat Pedas, Linggi. Kebetulan haritu, Ms Hoola nak cari barang dapur sikit, Ms Hoola pegi la ke Family Store Rembau di sana baru je bukak. Dok cari cari barang, ternampak pula barang basah (Ikan, ayam dan sebagainya). Ikan siakap dia yang sedang tu, lebih kurang harga 8 ke 11 ringgit je. Ape lagi, tu yang beli lebih sikit tu, untuk bawa ke KL.
Bila dah ade bekalan ikan yang cukup, jadi apa lagi…. Fikiran ni dok fikir ape nak masak dengan ikan yang baru dibeli tu… seronok ni, sebab boleh la Ms Hoola share2 dengan pembaca setia blog makanan Ms Hoola.


Jadi, hari ni, Ms Hoola dah buat keputusan untuk masak “Stim Ikan Siakap Air Asam”. Tekak ni rasa nak makan yang masam masam dan rasa ikan. Okay, jom kita tengok bahan bahan yang diperlukan untuk proses membuat stim ikan ni.


Sesiapa yang belum lagi mengikuti Instagram Ms Hoola, jom la sama2 tekan butang follow dekat ID busylifekitchen. Video ringkas sudah dimuat naik untuk tatapan followers.



Di dalam dapur Ms Hoola, tersedia:

Ikan Siakap bersaiz sedang
2 ulas bawang merah
1 biji tomata merah
1 lada besar
3 cili api
Gula perang ikut kemanisan yang anda suka
Garam secukup rasa
Asam Jawa segenggam dan air 1 cawan (Air kalau nak kurang atau lebih boleh adjust)


Cara cara membuatnya:
Panaskan periuk kukus yang telahdimasukkan air sementara menyediakan ikan dan bahan bahan kukus.
Mula mula bersihkan ikan di bahagian dalam dan luar. Keringkan/ toskan ikan. Sementara itu, hiriskan bawang, tomato di potong dadu/ hirisan kecil, lada dan cili dihiris dan di lumatkan sedikit dengan lesung batu tumbuk untuk pecah pecahkan ia sedikit.
Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaulkan. Masukkan gula perang dan garam.
Curahkan air asam jawa dan gaulkan rata.
Setelah sebati, curahkan keatas ikan siakap tadi di dalam mangkuk yang muat untuk saiz ikan.
Masukkan ikan ke dalam periuk kukus yang telah panas dan biarkan sehingga 20 ke 25minit atau sehingga masak.

Mudahkan!!

Selamat mencuba!

Ms Hoola.

Comments